Parietal lob, beynin ~814 santimetreküp gri madde hacminde, ~145 santimetreküp hacimle üçüncü en büyük yer kaplayan lobdur. Rolando yarığı ile frontal lobdan ayrılır ve beynimizin üst kısmından arka kısmına uzanmaktadır. Bu lob; biliş, dokunma duyusu, duyuları birleştirme, mekansal algı, görsel algı, dil, okuma, yazma ve konuşma becerisi, matematiksel hesaplama gibi süreçlerin işlendiği yerdir. Parietal lobu; postcentral girus, superior parietal lobül, inferior parietal lobül olarak üçe ayırabiliriz.

Görsel: radiopaedia.org
Postcentral girus: Brodmann 3, 1, 2 alanları olarak da bilinir. Primary somatosensory cortex (Birincil somatosensori korteks) bulunur. Bu bölge reseptörlerden; ısı, ağrı, titreşim, propriyosepsiyon, ince dokunuş bilgilerini alır. Ayrıca postcentral girus üzerinde Wilder Penfield’a ait insanın somatotopik temsili (cortical sensory homunculus) yer almaktadır.
Superior parietal lobül: Parietal association cortex bulunur. Duyu-motor işlemlemede, planlı hareketlerde, mekansal algıda, görsel algıda, dikkatte rol oynar.
Inferior parietal lobül: Supramarginal girus (Brodmann 40 alanı) ve angular girus’tan (Brodmann 39 alanı) oluşur ve Wernicke alanı ile ilişkilidir. Mekansal dikkat, duyu-motor işlemlemede rol oynar. Supramarginal girus, işitsel konuşma alanı ile ilişkili ve fonolojik işlemlemede, duygusal tepkilerde; angular girus görsel konuşma alanı ile ilişkili ve dil ve sayı işlemlemede, hafızada, mantıklı düşünmede rol oynar.

Görsel: radiopaedia.org
Kaynaklar
Shadid, S. (2020). Parietal lobe. https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/parietal-lobe