Öncelikle “SSD nedir?” sorusuna kısaca değinelim. Bir PCB kartı ve üzerinde başlıca, bellek yongalarının, kontrolcünün, önbelleğin bulunduğu bir birimdir. Hareketli parçalar taşımazlar; güvenilirlik ve performans konusunda tercih edilirler.

Görsel: commons.wikimedia.org
NVMe SSD

Görsel: commons.wikimedia.org
2011 yılında NVM Express Inc. olarak bilinen bir şirket tarafından piyasa sürülmüştür ve geliştirilmeye devam edilmektedir. SATA SSD’lerde kullanımı yaygın olan SATA 3 bağlantısı yerine PCIe bağlantısı kullanan ve en yüksek performans gösteren SSD’ler olarak bilinir. Günümüzde çoğunlukla kullanılan ACHI protokolünün yerini almaya başlamıştır. NVMe SSD’lerin en önemli tercih edilme sebebi hızlarıdır. SATA 3 bağlantısının 600 MB/s hız sınırı olduğu düşünüldüğünde bir SATA SSD’nin okuma/yazma hızı en fazla 500-600 MB/s bandında seyrederken, bir NVMe SDD ise 3000-4000 MB/s hızlarına çıkabiliyor. Daha az bilinen tercih sebepleri de tepki sürelerinin (SATA SSD’ler ~6 mikrosaniye, NVMe SSD’ler ~2.8 mikrosaniye) azlığı, saniye başına düşen daha fazla giriş/çıkış işlemi yani IOPs (SATA SSD’ler ~200.000 IOPs, NVMe SSD’ler ~1,000,000 IOPs) ve güç tüketimlerinin azlığıdır.

Görsel: www.nvmexpress.org

Görsel: www.nvmexpress.org

Görsel: www.nvmexpress.org
Kaynaklar
Rouse, M., (2017). NVMe (non-volatile memory express). https://searchstorage.techtarget.com/definition/NVMe-non-volatile-memory-express